Hva er egentlig god litteraturformidling?

Publisert: 17. november 2011 i Uncategorized

Foto: Massive Rhino AS, Hege Landrø Johnsen

Om ni måneder vet vi kanskje mer om det. For om omtrent ni måneder, 27. juli 2012, skal Norges beste litteraturformidler kåres. Da skal en jury bestemme seg for hvem som aller best mestrer dette faget. Og før den tid skal vi komme frem til kriterier som juryen skal bedømme formidlingsbidragene ut fra. Men hvilke kriterier skal det være?

Jeg tenker at litteraturformidling dreier seg om det å få andre mennesker til å bli interessert, å gi dem en inngang til en tekst de får lyst til å vandre videre i på egen hånd. Dette synet er nok farget av mine bibliotekarbriller, og andre profesjoner vil sikkert legge vekt på andre ting i denne sammenhengen. Og jeg syns også at litteraturformidling bør ha en egenverdi, gi noe direkte til tilhøreren, noe som gir noe også til dem som ikke velger å undersøke teksten videre. Sånn som sangeren formidler en sangtekst, eller sånn som en erfaren skuespiller kan trollbinde et publikum med en intens monolog. Men felles for formidlingen er at de krever en dyktig formidler. Men hva er det? En som gir av seg selv, en som har en god stemme, en som behersker kroppsspråkets kunst? Engasjement! Men litteraturformidling trenger ikke nødvendigvis de store faktene til en hver tid. Den seriøse, litt stillferdige litteraturkritiker med mye på hjertet, men som helst vil unngå rampelyset og scenekanten, kan noen ganger være den som med troverdighet og overbevisning får meg til å løpe til biblioteket / bokhandelen for å få tak i en bok. Noen vil nok påstå at det å få lest en tekst av forfatteren selv er en spesielt verdifull opplevelse, mens noen nok mener at bøker blir best formidlet av en leser.

Dette er tanker som svirrer i hodet når vi nå skal begynne å skissere på det grunnlag som juryen skal kåre mesteren ut fra. Og hvis det er noen der ute som går med tanker om dette, må dere veldig gjerne dele dem her.

Hilsen prosjektleder Stina Arstad

NM i litteraturformidling 2012 arrangeres 27. juli, i Arendal kulturhus.
Konkurranseregler og arrangementsdetaljer kommer innen kort tid.
Påmeldingen starter i desember 2011.

(foto: Massive Rhino AS, Hege Landrø Johnsen, hentet fra: http://www.flickr.com/photos/abmu/4324280685/)

Reklamer
kommentarer
  1. Reidar Bjorvatn sier:

    Stina Arstad har nærmest oppskriften på god formidling, synes jeg. Mange gode synspunkter! Særlig det med egenverdi, likte jeg. Hvis en lekmann skal tenke litt høyt, vil jeg legge til at formidling av en enkelt bok (skjønnlitteratur) kan gjøres på mange ulike måter – det vil variere med den personlighet og evner til den som presenterer. Og de som hører og ser på vil være uenige i hva som er god formidling. Noen kriterier kan man likevel enes om: Variert og tydelig stemmebruk, god kroppsholdning, klær e.l. som ikke forstyrrer, si noe om plot, tematikk, form, språk, gi en subjektiv oppfatning og gjerne vise til anmeldelser, holde seg til den tilmålte tiden. Men utover dette tror jeg det er viktig å prøve å variere formen litt; være litt kreativ. Formidleren går inn i en rolle og må by på seg sjøl. Kanskje det er særlig viktig når man skal formidle til barn og unge?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s