Stem frem den obligatoriske boka til NM i litteraturformidling

Publisert: 20. mars 2012 i Uncategorized

NM i litteraturformidling arrangeres fredag 27. juli 2012 og nå skal den obligatoriske teksten stemmes fram. Alle deltakerne skal formidle samme tekst i den innledende kvalifiseringsrunden av konkurransen.

Avstemningen er åpen fra tirsdag 20. mars og avsluttes 10. april.
Alle kan være med å stemme.

Avstemningen er avsluttet!

Presentasjon  av tekstene:

Kristin Lavransdatter : kransen av Sigrid Undset (Aschehoug, 1920)

Kristin Lavransdatter er et av de største klassiske verkene innen norsk litteraturhistorie. Det faktum av romantrilogien stadig blir lest i stort omfang, og stadig dramatiseres, gjør at det finnes få mennesker i Norge som ikke har et forhold til Sigrid Undsets store fortelling om den karaktersterke Kristin og hennes liv. Romanserien var grunnlag for Undsets tildeling av Nobels litteraturpris i 1928, og tildelingen ble begrunnet med blant annet Undsets sterke kvinneportrett og hennes skildring av hverdagsliv i Norge under middelalderen.  Lån boken her.

Drakeguten av Asbjørn Rydland (Samlaget, 2010)
Drakeguten er en fengende nynorsk fantasyroman for ungdom og det er forfatterens debut. Boken ble gitt som en av bøkene i Bokhandlerforeningens leselystaksjon 2011, rettet mot elever på 6. og 7. trinn. Med en sterk litterær stemme og et usedvanlig poetisk språk, forteller Rydland en historie med sammensatte og konfliktfylte karakterer. Persongalleriets mange fasetter gjør at den klassiske konflikten mellom det gode og det onde er blitt erstattet med spørsmålet om hvem som er god og hvem som er ond. Romanen er den første i det som skal bli en serie på fem bøker. Bok nummer to er kommet ut i 2012. Lån boken her.

Få meg på, for faen av Olaug Nilssen (Samlaget, 2005)
Boken ble omtalt som ”forfriskende og hemningsløst om tenåringskåthet og opprør” av Dagbladet da boken kom ut i 2005. Olaug Nilssen har blitt omtalt som en av vår tids viktigste unge forfattere. Nilssen har en særegen leken skrivestil, og boken er en hysterisk morsom og uforutsigbar fortelling om den 15-årige hovedpersonens seksuelle oppvåkning i et lite bygdesamfunn. Boken har senere blitt skrevet om til dramatikk, og er satt opp på flere scener i Norge. Filmatiseringen fra 2011 vakte stor oppmerksomhet og fikk flere internasjonale priser. Lån boken her.

En plutselig frigjørende tanke av Kjell Askildsen (Oktober, 1987)
Norges kanskje største novellist har flere ganger vært tippet som vinner at Nobelprisen i litteratur, men han har foreløpig ikke fått den. Novellene hans har imidlertid risset seg inn i litteraturhistorien, og med sin lavmælte dyptborende stil har han blitt et litterært forbilde for mange forfattere i Norge og i utlandet. Askildsen er oversatt til mange språk og har mottatt en rekke utmerkelser og priser for sitt forfatterskap. Novellen En plutselig frigjørende tanke handler om, liksom flere av Askildsens noveller, om den ensomme eldre mannen. Novellen er en mørk og foruroligende, men likevel vakker fortelling om det å ha sluttet å vente på å få noe mer av livet. Lån boken her.

Om NM i litteraturformidling
Til sommeren skal det kåres en Norgesmester i litteraturformidling. NM arrangeres av Aust-Agder bibliotek og kulturformidling i Arendal 27. juli. Det har meldt seg deltakere fra hele Norge på konkurransen og påmeldingen er fortsatt åpen.

Innledningsvis skal alle formidlerne delta i en kvalifiseringsomgang, hvor den samme teksten skal formidles etter valgfri metode. Fra denne omgangen vil så maksimalt 15 deltakere gå videre til neste omgang, og de kan da formidle valgfrie tekster.

NM i litteraturformidling sendte i februar ut en invitasjon til alle folkebibliotekene i Norge, og oppfordret dem til å komme med forslag til den obligatoriske teksten. Videre har de foreslåtte tekstene blitt vurdert og diskutert av en gruppe med representanter fra Sørlandets litteraturpris, Grimstad – Dikternes by og Norsk forfattersentrum, avd. Sørlandet. Gruppen valgte å foreslå fire tekster av norske forfattere.

Reklamer
kommentarer
  1. reidun i arendal sier:

    en stemme til sakprosa.

    Håvard Rem- sørlandets Litteraturpris 2012

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s