Og hvem er så de konkurrerende?

Publisert: 25. juni 2012 i Uncategorized

Her vil alle de påmeldte til NM i litteraturformidling bli annonsert. Den ene deltakeren etter den andre vil bli presentert med en liten tekst.


Deltaker nr. 1:
Morten Austdal

Morten Austdal er anglofil og lærerutdannet med stor interesse for litteratur, humor og fotball, helst i kombinasjon. Jobber som veileder på Avigo i Lillesand og har vært programleder for mange kulturarrangement. Han sier at han har et sterkt konkurranseinstinkt og har vunnet flere konkurranser knyttet til tekster og slagord. Morten mener at han nok ikke erkvalifisert til å delta i norgesmesterskap i noen idrett, men stiller opp i Arendal for å gi NM et sportslig skråblikk.

Deltaker nr. 2:
Hilde Eskild

Hilde Eskild fikk fortellingene inn med sjokoladepuddingen i store familieselskaper da hun var liten. Hun er en av landets mest erfarne fortellere og har gitt ut flere bøker om og med muntlig fortelling.
Siden 2000 har Hilde reist land og strand rundt med sine forestillinger, kurs og foredrag. Hun har hatt flere turneer for Den kulturelle skolesekken og har opptrådt på festivaler og seminarer over hele Norden.

Deltaker nr. 3:
Marit Hallen

Marit Hallen jobber 50 % som frilans forteller, litteraturformidler og kursholder, og 50% som ungdomsbibliotekar på Deichmanske bibliotek, Torshov filial. Marit har produsert og gjennomført en rekke forestillinger, blant annet støttet av DKS, Fritt ord og Fond for utøvende kunstnere. I tillegg holder hun kurs i formidling og fortelling. Marit har vært med å drive Fortellerscenen i Oslo, sittet i Fortellerfestivalens programstyre, og er en av drivkreftene bak Ung fortellerscene.
Marit brenner for litteraturformidling, og har meld seg på fordi hun synes dette er et flott initiativ, om synliggjør litteraturformidlerne og deres arbeid året rundt.

Deltaker nr. 4:
Marianne Reusch

Marianne Reusch jobber freelance som lærer på juridisk fakultet i Oslo, og er fast dugnadsskribent i magasinene Snø og ski og Friluftsliv m.fl. Blogger på www.allemannsretten.no.
”En god bok er ikke ferdig lest før den er formidlet.” Dette er ikke et sitat, men bare et påfunn som forklaring på hvorfor jeg har meldt meg på litteraturformidling i Arendal, sier Marianne. Den virkelige grunnen er nok heller håpet om å komme tett på dyktige formidlere, og lære noen triks til senere bruk, innrømmer hun videre. I bøkenes verden kan alt skje. Når lesekoden knekkes, åpner adgangen til uante opplevelser.  Nå skal hun snart, i en alder av 43 år, lese sin første fantasy-bok. Hun er litt skeptisk. Men sier at hun planlegger å gå inn i oppgaven med et åpent sinn. Alt kan jo skje. Hvordan det går, får vi vite i Arendal i juli.

Deltaker nr. 5:
Bjørg Øygarden

Bjørg er forfatter og nevropsykolog, bosatt i Arendal, men opprinnelig fra Risør. Hun har utgitt fem bøker – tre for voksne og to for barn – og er aktuell med den siste av disse, fantasyromanen «Dronningen av Myrion», nå i år. Hun er også aktiv på og bak scenen i lokale revyer, kabareter og teateroppsetninger, som skuespiller, forfatter og instruktør. I 2010 ble hun kåret til Sørlandets morsomste person, og etter det har det ikke vært noen ny kåring, så hun satser på at hun fremdeles er morsomst.
Bjørg har alltid hatt vondt for å motstå konkurranser, og da det nå dukket opp en konkurranse med både «litteratur» og «formidling» i navnet, var hun ikke til å stanse.

Deltaker nr. 6:
Ruth Marion Sørenstuen

Ruth Marion er født i 1946, bor i Arendal og har to voksne sønner. Hun har jobbet mange år som lærer. Ruth Marion skriver egne tekster, som hun også gjerne formidler i ulike sammenhenger. Hun er veldig opptatt av litteratur, både for barn og voksne og har formidlet barnebøker for barn i hele Aust-Agder i regi av Den kulturelle skolesekken.
Det var sønnen Sondre, som meldte henne på konkurransen.

Deltaker nr. 7:
Helga Lid Ball

Helga Lid Ball er født 1936, oppvekst i NordNorge og på sørlandet og et år i India. Hun har jobbet som lærer i barneskole og på en folkehøgskule på Vestlandet. Helga har ledet og deltatt i Agder Litteraturlag i mange år, og har bidratt med tekster i “Sørlandsk Magasin”. I 2009 ga hun ut dikt- og novellesamlingen “Fuge”. Hun har også bidratt i lærebøker innen drama. Helga Lid Ball har vært fredsaktivist et helt liv, kulturarbeider like lenge, vært litt med i politikken på venstresida, og mottok i 2009 Kongens Fortjenestemedalje.

Deltaker nr. 8:
Trygve Ramnefjell

Trygve Ramnefjell jobber som litteraturformidler på Bokbussen i Oppland – et rullende bibliotek under Oppland fylkesbibliotek. Han er frilans folkesanger, skuespiller og spiller blant annet fløyter og munnspill i gruppa Grove Horn. Ramnefjell har turnert flere perioder med Den kulturelle skolesekken i Sogn og Fjordane, og var nylig aktuell i en av hovedrollene i utendørsspelet Bronsebukkene på Jevnaker.
Ramnefjell mener NM i litteraturformidling høres ut som et umulig prosjekt, men har fått klar beskjed om at julilønna holdes tilbake dersom han ikke stiller som konkurrerende. En uunngåelig utfordring.

Deltaker nr. 9:
Tobias Avlund Heiberg

Tobias Avlund Heiberg er skuespiller og produsent for en egen produksjon som turnerer en del for tiden; Maria & José. Han har jobba med teater i ganske mange forskjellige former og tilnærminger, og jeg liker både historien og det visuelle. Hele stemningen i et teaterrom – som kan være så mange ting – er en av hovedgrunnene til at han jobber med teater. Tobias har minst to grunner til at han har meldt meg på NM i litteraturformidling, men ingen av dem avslører han her. Det finnes så mange forskjellige måer å nærme seg en bok på, og de tre korte minuttene jeg har til rådighet gir meg en sjanse til å ta noen harde valg, og kanskje er det ikke den konkrete historien som får førsteprioritet. Jeg gleder meg! sier Tobias om NM i litteraturformidling.

Deltaker nr. 10:
Marit Fidje

Marit Fidje jobber ved Froland bibliotek, og har i mange år hatt glede av å holde bildebok og eventyrstunder i biblioteket for barna under skolealder. Frolang bibliotek har også årlige leseløveaksjoner for 4. klasse og da presenteres bøker for elevene og de får smakebiter på bøker som forhåpentligvis gir dem lyst til å låne og lese bøker. Dette er noen av de hovedgruppene Marit har presentert mest bøker for, men i et lite bibliotek er må man være klar for å gi smakebiter til alle aldersgrupper. Marit var med på bokåpnerkursen for en del år siden.
Marit sier at hun meldte seg på NM etter oppfordring til bibliotekene om også å delta, og vise at de jobber med formidling. Hun holder vanligvis på i sit eget nærmiljø/bibliotek  og er veldig spent på hvordan NM vil bli.
Ellers beskriver Marit seg som en med blå bil, blå øyne men ikke blåøyd,  ennå ikke 50, godt humør , gift, 3 barn, 2 barnebarn, bor i Froland.

Deltaker nr. 11:
Språkfolk ved Petra Helgesen

Petra J. Helgesen er partner i kulturbedriften Språkfolk AS, der hun er fagansvarlig for litteratur og kurs. Siden hun avsluttet sin master i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, har hun jobbet med barne- og ungdomslitteratur på mange ulike arenaer – som kritiker, formidler, konsulent, foredragsholder og forsker.
Formidlingen er den delen av virksomheten som gir mest energi, inspirasjon og motivasjon. Den direkte kontakten med barn og ungdom som leser (eller slett ikke leser) gir litteraturen mening på stadig nye måter, sier Petra.
NM i litteraturformidling er en genial måte å synliggjøre alt det gode formidlingsarbeidet som gjøres land og strand rundt, og en mulighet til å skape et nettverk av entusiastiske litteraturformidlere. Og det måtte Språkfolk støtte.

Deltaker nr. 12:
Ann Kavli

Ann Kavli er forfatter og billedkunstner bosatt i Oslo og på Gjeving i Aust-Agder. Hun har utgitt 8 bøker (3 prosa og 5 lyrikk), samt skrevet 2 drama. Hennes nyeste utgivelse heter Ut av juli, (dikt, 2011), og denne fikk terningkast seks og gode kritikker. Anne Kavli har jobbet med tekstperformance og jazz, bl.a sammen med musikere som Arve Henriksen, Mats Eilertsen, Eple Trio og Karl Seglem.
Hun har vært medlem av Forfatterforeningens Litterære Råd i 6 år, de to siste som leder av Rådet. I dag er hun også styrerepresentant i Den Norske Forfatterforening.
Ann Kavli var i 1999 initiativtaker til FORFATTERNE KOMMER!, som arrangerte kulturkvelder på Josefine Vertshus i Oslo. Målet var å vise bredden i norsk samtidslitteratur, og la flere forfattere, også med annen kulturbakgrunn, komme offentlig til orde. I tillegg hadde Forfatterne Kommer! fokus på andre kunstutrykk, og dansere, billedkunstnere, performanceartister og musikere har hatt oppdrag under arrangementene.

Deltaker nr. 13:
Helge Sæverud

Helge Sæverud er femtito år gammel og pappa til fire. Han jobber til daglig som miljøarbeider ved Tana videregånde skole, en jobb han trives aldeles utmerket i, her har han bodd i frivillig eksil i femogtyve år. Han er Bergenser.
I Bonakas har de en lokal bokklubb; KreativBoBo, der driver de med alt de ønsker av kreativt arbeid, i vinter har de vært sterkt angrepet av zumbafeber, så til høsten blir det fokus på Syd Amerikansk litteratur!
Han meldte seg på mesterskapet mest fordi han ble spurt, og fordi hans eneste nyttårsforesett i år er å si ja til det han blir spurt om, og sist men ikke minst fordi mange av hans bøker er hans beste venner! og gleden av å dele kjærligheten til bøker gjør ham glad. «En glad miljørbeider virker bedre!», mener Helge.
Helge har gått på Nybyggerskolen i Gildeskål, og vil gjerne formidle grønnkålens fortrefflighet.

Deltaker nr. 14:
Sondre Sørenstuen

Sondre Sørenstuen meldte like godt på både seg selv og sin mor, på arrangementet.
Sondre er fra Arendal og er 40 år gammel. Han har jobbet med teater som uttrykk i over 20 år, og er utdannet teaterpedagog. Han har en bachelorgrad i drama og teater fra London/Volda/Oslo, pluss toårig assistent-utdanning i pskykodrama. Videre har han vært medlem av Norsk Fortellerforum, Oslo ,og har foruten flere roller både solo og i ensemble-oppsettinger, jobbet med litteraturformidling i videregående skole.
Når jeg nå skal delta på NM-i litteratur-formidling 27-juli, vil jeg by på formidling hvor jeg konsekvent vil bruke teater som verktøy i min måte å formidle på, forteller Sondre. Han elsker å «gestalte» for et publikum, og håper at hans kunstneriske uttrykk vil falle i smak. Han ser også på dette som en rik anledning til å etablere nye og spennende kontakter hva angår formidling og formidlings-metodikk.

Deltaker nr. 15:
Gjertrud Øvland

Gjertrud Øvland er barne- og ungdomsbibliotekar ved en av Deichmans (folkebiblioteket i Oslo) filialer. Opprinnelig kommer Gjertrud fra Sørlandet, men har levd mange år i østlendighet. Som bibliotekar formidler hun bøker hver eneste dag, og siden hun liker det godt, tenkte hun det ville være moro å være med på NM i litteraturformidling.
Gjertrud har en bokblogg: Den store stygge bloggen om barnebøker (barnebokblogg.blogspot.com)

 

 

kommentarer
  1. […] Deltakerliste, NM i litteraturformidling Last ned høyoppløselig bilde av Espen Beranek Holm Last ned logo (jpg-format) (png-format) […]

    Liker

  2. […] Pressemelding 23. juli 2012 Deltakerliste, NM i litteraturformidling Last ned høyoppløselig bilde av Asbjørn Rydland Foto: Tove K. Breistein Last ned logo […]

    Liker

Legg igjen en kommentar