Stem fram ditt favoritt-dikt!

Publisert: 21. mai 2014 i Uncategorized

I juli for snart to år siden sitter fjorten spente NM-deltakere samlet i Store Torungen på Arendal kulturhus. Stemningen er lett nervøs, og klokka tikker mot Norgeshistoriens første mesterskap i litteraturformidling. Boka deltakerne skal formidle, gir lite rom for snarveier og lettvinte løsninger. Publikum har stemt fram Drakeguten, debutbok til forfatter Asbjørn Rydland. Ei fantasy ungdomsbok, som i tillegg er på nynorsk.

Nå skal vi igjen stemme fram den obligatoriske teksten som skal formidles i høstens mesterskap. I år er ingen fantasybok på lista over nominerte bøker. Den obligatoriske delen av NM i litteraturformidling 2014 er i sin helhet viet lyrikken. Vi ønsker å sette søkelys på lyrikk som en viktig del av litteraturen, og som i tillegg er en nasjonal satsing dette året. Seks dikt er plukket ut, og vi ber om publikums hjelp til å velge ut diktet som deltakerne skal presentere den 26. september i Arendal kulturhus.

Aust-Agder bibliotek og kulturformidling har valgt seks ulike dikt som dere kan velge mellom. Blant forfatterne til de seks nominerte diktene vil vi denne gange finne en allsidig hundreårsjubilant, en sprudlende, naivistisk samtidslyriker, en lyriker som har fått tonesatt mange av sine dikt, to lyrikere som er like kjent for sin eminente gjendiktning som sitt eget forfatterskap og til slutt en satirisk, surrealistisk rebell av en dikter.

Velg ditt favorittdikt!
Stem på et av de seks diktene som obligatorisk tekst til NM! Det er mulig å stemme flere ganger. Diktene blir liggende på nettet i ca. 4 uker. Nominasjonen er basert på publikums forslag, samt et ønske om å få til en bredest mulig samling av lyriske tekster. Stemmefrist er 20. juni.

Disse diktene kan du stemme på: (tekster og forfatterinformasjon under stemmeskjemaet):

[Avstemningen er avsluttet]

 

Den annsame –  Jan-Magnus Bruheim

Han har ikkje stund til å stogge
og ikkje tid til å sjå.
Menneske som han møter
dei ansar han aldri på.

Mangt har han å rekkje over.
Det gjeld um å fara fort.
Mykje var det å gjera.
Det auka dess meir han fekk gjort.

Så lid det til endes med dagen.
Han står der, studd over stav
og spør: Kva har livet gjeve
og kvar har det vorte av?

Slik jaga han gjennom livet
utan å få det fatt.
Ei glede sprang etter på vegen
men nådde han aldri att.

«Årringar»  Oslo, Aschehoug 1987

Jan Magnus Bruheim. Foto: janmagnusbruheim.no

Jan Magnus Bruheim. Foto: janmagnusbruheim.no

 

Jan-Magnus Bruheim (1914-1988).
I år er det 100 år siden forfatteren fra Skjåk ble født.  Hans forfatterskap spente fra lyrikk til  barnebøker, og han skrev også en roman. Han er mest  kjent som tradisjonell lyriker,  og han ga ut 20 diktsamlinger.  Bruheim mottok flere priser for sitt forfatterskap, bl.a. Doblougprisen i 1963 og Nynorsk Barnelitteraturpris i 1972.

 

 

«Den annsame» av Jan Magnus Bruheim vant avstemningen og blir obligatorisk tekst som alle skal formidle under NM i litteraturformidling 2014. De øvrige diktene som var med i avstemningen var:

 

Dette diktet er et hus – Gro Dahle

Fra: «Håpe, så gåsa»  Oslo, Cappelen Damm 2011 (Spesialskrevet for E-diktet)

Gro Dahle. Foto: Wikipedia / Simon D. Nyhus

Gro Dahle. Foto: Wikipedia / Simon D. Nyhus

 

Gro Dahle, f. 1962, er en særegen forfatterstemme, og blir ofte karakterisert som en naivistisk og sprudlende samtidslyriker. Hun debuterte i 1987 med diktsamlingen Audiens, hvor hun blant annet setter seg i pavens sted. Hun sier selv at hun skrev denne slik, for å unngå å skrive en type «jeg-dikt» som så mange andre gjør. Gro Dahle har mottatt flere litterære priser og var festspilldikter under Festspillene i Bergen i 1999.

 

 

 

 

 

Alt er så nær meg – Inger Hagerup

Fra: «Dikt i utvalg» Oslo : Aschehoug, 1965

Inger Hagerup. Foto: lokalhistoriewiki.no / Aschehoug

Inger Hagerup. Foto: lokalhistoriewiki.no / Aschehoug

 

Inger Hagerup (1905-1985) er i likhet med Jan-Magnus Bruheim også mest kjent som en konvensjonell lyriker med rim og rytme, men som til en viss grad lot seg påvirke av de nye strømningene som modernistisk lyrikk førte med seg. Hennes første diktsamling Jeg gikk meg vill i skogene utkom i 1939. Inger Hagerup har utgitt 17 diktsamlinger, samt prosa, skuespill og hørespill. Hun har fått flere priser for sitt forfatterskap, og flere av diktene hennes er tonesatt.

 

 

 

 

Kalypso – Åse-Marie Nesse

Fra: «Av hav er du komen – dikt», Oslo : Samlaget, 1970  

Aase Marie Nesse. Foto: Trine Mikkelsen

Åse-Marie Nesse. Foto: Trine Mikkelsen

 

Åse-Marie Nesse (1934-2001) har markert seg som en formsikker og tradisjonstro lyriker. Hun har en lang liste av lyrikksamlinger bak seg etter debuten med samlingen Av hav er du komen i 1970. I tillegg til eget forfatterskap, redigerte hun en rekke antologier og gjendiktet lyrikk. Forfatteren har vunnet en rekke priser for sine lyriske verk – også for sin oversettelse og gjendiktning.

 

 

 

 

 

Ugledikt III – Arild Nyquist

Fra: «Dikt i samling», Oslo, Aschehoug 1999

Arild Nyquist. Foto: snl.no / Aschehoug

Arild Nyquist. Foto: snl.no / Aschehoug

 

Arild Nyquist (1934-2004) er av mange regnet for å være en av samtidslitteraturen fremste eksperimentelle forfattere. Hans litterære produksjon består av et vell av former og sjangre: kåserier, dikt, romaner, skuespill og sakprosa. Hans skrivemåter vekslet mellom det naive, surrealistiske og satiriske. Mange vil forbinde Arild Nyquist med det surrealistiske diktet Nå er det jul igjen i debutsamlingen som kom ut i 1972. Arild Nyquist er en prisbelønnet forfatter. I 1994 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

 

 

 

 

I noen rom – Håvard Rem

Fra: «30-40-50», Oslo, Schibsted 2012

Håvard Rem. Foto: Schibsted

Håvard Rem. Foto: Schibsted

 

Håvard Rem, f. 1959, debuterte med diktsamlingen Kall på heltene i 1977.  I årene som fulgte har han utgitt en rekke diktsamlinger, biografier, sakprosa og essays.  Han er også kjent for sine fine gjendiktninger av bl.a.  Leonard Cohen og Bob Dylans lyrikk.  Hans gjendiktning av Shakespears Romeo og Julie har vært satt opp på Den Nationale Scene i Bergen og på Rogaland teater. Diktet I noen rom  handler om sorgen etter 22. juli 2011.  Dette diktet fikk NOPAS tekstpris i 2012.

 

 

 

 

 

 

Reklamer
kommentarer
  1. Velger meg «Ugledikt III» Arild Nykvist! Har en barne-LP med Arild der han leser dette diktet.Både jeg og barna mine kan det utenat, og av og til tar vi det trestemt og får oss en god latter! For en lur og finurlig tekst, jeg smiler!

    Liker

  2. […] Bli med og stem fram hvilket dikt som skal formidles! Stemmefrist er 20. juni.  https://nmlitteraturformidling.wordpress.com/2014/05/21/stem-fram-ditt-favoritt-dikt/ […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s