Presentasjon av NM-deltakerne

Publisert: 22. september 2014 i Uncategorized

Mange er spente på hvem som skal konkurrere om den gjeve tittelen norgesmester i litteraturformidling i Arendal kulturhus fredag 26. september. Her er deltakerne:

Astrid Helén Ribe Davidsen

Astrid Helén jobber som bibliotekar og lærer på Lillesand ungdomsskole. Hun ivrer etter at barn og ungdom skal få oppleve leseglede. Utenom å holde seg oppdatert på nye bøker og formidle disse til elevene, arrangerer hun ulike leseprosjekter. Den årlige nattlesingen på skolebiblioteket, viser seg å være den mest populære aktiviteten, sier Astrid

Marit Digernes

Marit er 51 år og har alltid likt å lesa bøker. Dei har fulgt meg som nære vener, har opna opp og gitt meg ei rik indre verd, seier ho. Siste tida har Marit skrive dikt og historiar sjølv, og har utforska ulike måtar å vise dei fram på, både gjennom lesing, dramatisering og filmklipp. Det er spanande å sjå korleis ulike ting i same tekst kan gi gjenklang hjå dei som høyrer.
Marit har alltid jobba med folk, for det meste som sjukepleiar og kan sjå det store i å røre menneske som er sjuk, med poesi eller forteljingar. Det kan opne opp og kjennast godt om det helar eller trøyster. Marit utfordrar no seg sjølv til å gjere ting ho verkeleg ynskjer, og ser på dette arrangementet som ein stor læringsarena og tøff utfordring!

Hilde Eskild

Hilde kommer fra Lillesand og fikk fortellingene inn med sjokoladepuddingen i store familieselskaper da hun var
liten. Hun er en av landets mest erfarne fortellere og har gitt ut flere bøker om og med muntlig fortelling. Siden 2000 har Hilde reist land og strand rundt med sine forestillinger, kurs og foredrag. Hun har hatt flere turneer for den kulturelle skolesekken og har opptrådt på festivaler og seminarer over hele Norden. Hilde ble tildelt publikumsprisen under NM i litteraturformidling 2012.

Irene F. Hantveit

Irene jobber som kulturformidler for barn og unge på Askøy Folkebibliotek og for tiden er hun også biblioteksjef. Som kulturformidler har jeg bokprat, språkgrupper, skrivedans, eventyrstunder og ungdomskvelder, sier hun. Irene er også forfatter og har gitt ut 3 bøker om Truls og Mia.  www.trulsogmia.com. Sammen med min illustratør Øyvind Tumyr reiser hun rundt i den kulturelle skolesekken, der Irene forteller og dramatiserer med barna og Øyvind har tegnekurs. Jeg meldte meg på helt i siste liten med god støtte fra fylkesbiblioteket.  Jeg er veldig spent på konkurransen og  gleder meg til å se de andre deltagerne og oppleve ulike formidlingsmetoder, sier Irene

Olaug A. Haugen

Olaug kjem frå Dale i Sunnfjord, Eg er lausarbeidar og litteraturformidlar, utdanna bibliotekar, seier ho.  Olaug kjem snart med si andre bok på Setesdalsforlaget. Boka, som er ei prosabok, har tittelen  Det er alltid dei andre og kjem i løpet av hausten.

Snefrid Linge

Snefrid driver Snefrids Hus i Grimstad, der hun blant annet forhandler brudekjoler og selskapsklær, alle klærne designet av Snefrid og datteren Nathalie. Snefrids Hus formidler også kunst, har galleri, konserter og overnatting. Jeg har skrevet dikt siden første klasse, men har kun delt noen i Snefrids bryllupsmagasin. Kundene har gitt tilbakemelding på at det betyr noe det jeg har skrevet, sier Snefrid. Så jeg melder meg på for det er kanskje lurt å dele litt og ikke bare la tingene ligge i skuffer og skap, avslutter hun.

Even Luseter

Even kjem frå Heidal i Nord-Gudbrandsdalen, og er no busett i Vågå. Han er 34 år, og har i arbeidsfør alder arbeidd med alt anna enn litteraturformidling. Even er utdanna agronom og har arbeidd som agronom og gravemaskinførar.Er for tida tilsett ved Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule som norsklærar. Men eg ser på meg sjølv som ein maskinførar med litteraturinteresse, seier han. Even er folkemusikar og har gjennom åra fått mykje sceneerfaring frå kappleikar og ymse speloppdrag. Men etter kvart vart det meir og meir spørsmål om diktopplesing, formidling av lokal kultur, kjøkemeister- og konferansier-jobbar.  I saman med ei gruppe som heiter TRI har han det siste året laga fleire førestellingar med lokale diktarar som Olav Aukrust, Tor Jonsson, Ragnvald Skrede, Knut Hamsun og Jan Magnus Bruheim. Eg meldte meg på denne konkurransen fordi eg likar meg på Sørlandet, og fordi eg tykkjer det er interessant å høyre korleis andre formidlar litteratur. Eg ser fram til å ta ein tur sørover, avsluttar Even.

Cheryl Macdonald

Cheryl  er 46 år og bor i Kristiansand. Hun er journalist/kommunikasjonsrådgiver, gift og mor til 3. – Fra min mormor leste høyt for meg som liten, har jeg vært fasinert av bøker og historiefortelling, sier Cheryl. Både på fritiden ( driver Rosegården barne- og ungdomsteater) og gjennom jobb er hun opptatt av å formidle historier på en god og variert måte. Drømmen er å få lese inn lydbok.

Tomas HV Mørkrid

Profesjonell forteller, forfatter og spillskaper. Over eit halv århundre gammel. Opprinnelig sogning, men over halve livet har han levd i Oslo. Nå bor han i ein dal nord for byen, på toppen av ein haug, med utsikt mot skogen. Der sit denne poeten og kjenner etter om livet vil han noe. Han er Norges langsomste poet. Han er så langsom at mange av dikta hans er godt voksne når han er ferdig med dei. Han les langsomt også. Og puster rolig. Kjenner etter. Sida forrige årtusen har denne gamle mannen turnert heile landet rundt med fortellinger, foredrag og poesi. Det er eit under at han har rukke heile landet rundt, for han går så langsomt at fotbladene hans kan slå rot mellom hvert fottrinn. Han er så rotfast at rotlause menneske ofte ikkje legg merke til han. Dei tror han er ein trestubbe. Nå kommer han til Arendal for å delta i NM. Det syns han er rart. For hvordan i alle dager kan ein trestubbe delta i eit norgesmesterskap?

Ivar Nygaard 

Ivar er forteljar, biletkunstnar og IT-konsulent. Han er frå Stavanger og nokre andre stader. Han har vært direktør for Norsk Barnemuseum og Stavanger Kunstforening. For tida bruker han mye tid på Helge Torvunds poesi saman med det eksperimentelle bandet Monosapiens frå Ogna på flate Jærem. Ivar har stor tro på lystløgnen som kulturell energi og aner ikkje kva han har gitt seg ut på. Men som ein deltakar sa ved forrige korsveg: Det er viktig å ikkje sei nei når du blir spurt.

Terje Olstad

Terje er 58 år, hjemmeværende husfar, og fra Kristiansand. Han har de fire siste åra vært med i teatergruppen FOTSPOR som er et samarbeid med Kirkens Bymisjon og Kilden Dialog. Terje er også lyttevenn og leseombud, og fikk tips om NM via fylkesbiblioteket i Vest-Agder. Jeg tar den DIGRE utfordringen men, mest av alt, den STORE opplevelsen med meg, sier Terje.

Linn T. Sunne

Nesten alt jeg gjør har med barn og bøker å gjøre, sier Linn. Jeg skriver bøker, leser bøker, forteller om, skriver om, formidler i tide og utide. Jeg er opptatt av å dytte på barn bøkene de ønsker, men ikke vet at fins – og bøkene de ikke vet at de har lyst til å lese ennå. Og hun gir seg ikke med det første! Linn jobber ved Oppland fylkesbibliotek og er utdannet allmennlærer.

Gjertrud Øvland

Gjertrud er barne- og ungdomsbibliotekar ved Stovner og Nordtvet Deichman i Oslo. Opprinnelig kommer Gjertrud fra Sørlandet, men har levd mange år i østlendighet. Som bibliotekar formidler hun bøker hver eneste dag. Jeg elsker å snakke om bøker for klasser, både på barnetrinnet og ungdomstrinnet, og mener at dette er den viktigste oppgaven jeg har som bibliotekar sier hun. Gjertrud har en bokblogg: Den store stygge bloggen om barnebøker (barnebokblogg.blogspot.com). Gjertrud ble norgesmester i litteraturformidling 2012!

Bjørg Øygarden

Bjørg er forfatter og nevropsykolog, opprinnelig fra Risør, men er nå arendalitt på attende året. Hun har utgitt fem bøker – tre for voksne og to for barn. Hun er også aktiv på og bak scenen i lokale revyer, kabareter og teateroppsetninger, som skuespiller, forfatter og instruktør, og hun har til enhver tid minst et par sceneprosjekter på gang. Bjørg deltok også i 2012, og hun sier at da gjorde jeg såpass rare ting at juryen ikke helt visste hva de skulle tro. Det holdt ikke til finaleplass, så i år skal hun ikke være rar i det hele tatt. Nesten.

 

Vi gleder oss til formidlingsfest i Arendal kulturhus fredag 26. september kl 1230-19!

Reklamer
kommentarer
  1. […] skal konkurrere om tittelen norgesmester i #litteraturformidling 2014? Her er de: nmlitteraturformidling.wordpress.com/2014/09/22/pre… #nmlitt […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s